Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε πληρώσει δεν λειτουργούν

 Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε πληρώσει δεν λειτουργούν

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης  (ΠΕΠΕ) του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας αποκαλύπτει στο Magazine όσα πήγαν πολύ λάθος και ζήσαμε την τραγωδία στα Τέμπη.

Νίκη Μπάκουλη, 01 Μαρτίου 2023

Κώστας Γενιδούνιας: «Η υποδομή ανήκει στον ΟΣΕ. Είναι αυτός που δίνει τις εντολές, οι οποίες μεταφέρονται από σταθμαρχείο σε σταθμαρχείο. Ο ΟΣΕ δίνει τις εντολές και εμείς πάμε όπου μας λένε.

Δεν λειτουργεί όμως, κανένα ηλεκτρονικό σύστημα. Όλα γίνονται χειροκίνητα στο μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής.

Η επικοινωνία γίνεται μέσω ασυρμάτων που δεν ‘πιάνουν’ παντού. Είναι ΟΚ κοντά στους σταθμούς, αλλά υπάρχουν και ‘τυφλά’ σημεία.

Με τις εντολές που παίρνουμε από τους σταθμάρχες, σε αυτές στεκόμαστε.

 Δεν λειτουργούν τα φωτοσήματα, το σύστημα τηλεδιοίκησης και ελέγχου κυκλοφορίας που προστατεύει από το ανθρώπινο λάθος (ECTS) και το σύστημα επικοινωνίας (GSMR).

Τα φωτοσήματα είναι τα φανάρια, ενώ το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι αυτό που με ηλεκτρικούς χειρισμούς καθορίζει την πορεία των τρένων. Επιτρέπει στο μηχανοδηγό να βλέπει ενδείξεις για όσα τρένα υπάρχουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα.

Αν λειτουργούσε έστω η φωτοσήμανση (είναι σε δυσλειτουργία 20 χρόνια), οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν, σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους.

Αν λειτουργούσαν, θα είχε αποφευχθεί αυτό το αδιανόητο που έγινε. Δεν θα έμπαιναν τα δυο τρένα στην ίδια γραμμή. Τα συστήματα ασφαλείας υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν. Κάποια εγκαταστάθηκαν από το 2000. (..)» 

Γιατί όμως, δεν λειτουργούν τα συστήματα που έχουμε αγοράσει;

«Ρωτήστε τους υπεύθυνους, Διότι δεν απαντούν σε εμάς. Η μόνιμη επωδός είναι ότι δεν λειτουργεί, ότι θα το φτιάξουν, μετά μας λένε πως χάλασε, ότι θα κάνουν σύμβαση με εργολάβο, έπειτα ότι θα κάνουν σύμβαση με άλλο εργολάβο και ούτω καθ’ εξής».

πηγή: news247.gr

————————-

Μηχανοδηγοί ΟΣΕ: Δεν λειτουργεί το σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης (Alfavita Newsroom)

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Άδενδρο, κατήγγειλαν τη μη λειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, τα οποία θα είχαν οδηγήσει στην αποτροπή του.

Σε «καθεστώς απαξίωσης» βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός σιδηρόδρομος, όπως κατήγγειλε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέδειξαν τις παθογένειες του ελληνικού σιδηροδρόμου, επισημαίνοντας πως παρά τα τεράστια ποσά που έχουν ξοδευτεί κατά καιρούς, ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των έργων δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η σιδηροδρομική υποδομή έχει λεηλατηθεί σε μεγάλο μέρος της και το τροχαίο υλικό έχει απαξιωθεί.
Παραθέτοντας αναλυτικά την κατάσταση του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ Κώστας Γενιδούνιας, υποστήριξε πως «το πόρισμα για το Άδενδρο βγήκε πολύ εύκολα» ζητώντας τον καταμερισμό ευθυνών, αλλά και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να τεθούν επιτέλους σε λειτουργία τα φωτοσήματα και η τηλεδιοίκηση στο σύνολο της γραμμής και όχι αποσπασματικά, όπως συμβαίνει σήμερα.
——————–

Ο σιδηρόδρομος, τα δισεκατομμύρια και τα… τηλεγραφήματα

Φώτης Κόλλιας
2 Ιουνίου 2017

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που απανωτές κυβερνήσεις εξαγγέλλουν πως η χώρα μας θα αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο. Πανάκριβα συστήματα και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ηλεκτροκίνηση, την τηλεδιοίκηση, τη φωτοσήμανση, την επικοινωνία (GSMR), την προστασία από ανθρώπινο λάθος (ECTS), δεν λειτουργούν στο 80% του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε και πώς θα προχωρήσουν τα έργα συντήρησης και αναβάθμισης του δικτύου, ενώ ακούγεται πως ετοιμάζεται εργολαβία 100 εκατ. ευρώ για το «νοικοκύρεμα» του δικτύου. Είναι άγνωστο, επίσης, αν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τα παλαιά τεχνολογικά συστήματα, τα οποία είναι ενίοτε ασύμβατα μεταξύ τους κ.λπ.

Έτσι, τα τρένα πηγαίνουν στα τυφλά και με… τηλεγραφήματα, ενώ η δυναμικότητα της γραμμής περιορίζεται (π.χ. είναι δύσκολο να κινηθεί δεύτερο εμπορικό τρένο στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσα στην ίδια ημέρα).

Focus FM 103.6 GR

Free Press

I

oannis Lagos

πηγη

https://www.seferou-maria.gr/



dioskourosnews.com

BECAUSE WE LIKE THE TRUTH

Θα μας βρείτε στο Twitter

https://twitter.com/SpartacusGr2

POPULAR POSTS OF ALL TIME

Blog Archive

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. – Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι. // // Happy are the free and free are the brave.