Οι πιο ωραίες φράσεις από τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη

image by : φιλο...λογιΣΜΑΤΑ - Weebly


Οι πιο ωραίες φράσεις από τον Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη (πλήρης τίτλος: «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»)


► Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.

► Η ζωή είναι μπελάς, ο θάνατος δεν είναι. Ζωντανός άνθρωπος, ξέρεις τι θα πει; Ν’ αμολάς το ζωνάρι σου και να γυρεύεις καβγά.

► Να ξέραμε αφεντικό, τι λένε οι πέτρες, τα λουλούδια, η βροχή;! Μπορεί να φωνάζουν, να μας φωνάζουν, κι εμείς να μην ακούμε.

► Αφεντικό σε συμπαθώ πάρα πολύ. Έχεις τα πάντα εκτός από λίγη τρέλα και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται λίγη τρέλα... Αλλιώς δεν μπορεί να σπάσει το σκοινί και να ελευθερωθεί.

► Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! Πιο πολύ σιχαίνεται ο Θεός το μισοδιάολο παρά τον αρχιδιάολο!

►Αν μια γυναίκα κοιμάται μοναχή, εμείς, όλοι οι άντρες, φταίμε. Όλοι θα ’χουμε την άλλη μέρα, στην κρίση του Θεού, να δώσουμε λόγο.

► Εγώ, μη γελάσεις, αφεντικό, φαντάζουμαι το θεό απαράλλαχτο σαν και μένα. Μονάχα πιο αψηλό, πιο δυνατό, πιο παλαβό· κι αθάνατο.

► Εγώ νομίζω πως άνθρωπος είναι αυτός που θέλει να ‘ναι λεύτερος· η γυναίκα δε θέλει να ‘ναι λεύτερη· είναι λοιπόν η γυναίκα άνθρωπος;

► ΓλΙτωσα από την πατρίδα, γλίτωσα από τους παπάδες, γλίτωσα από τα λεφτά, ξεκοσκινίζω... Λευτερώνουμαι, γίνουμαι άνθρωπος.

► Πάμε όξω φώναξε· κάτω από τ' αστέρια, να μας βλέπει ο Θεός.

► Η δικιά μου εμένα Παράδεισο είναι ετούτη: μια μικρή μυρωδάτη καμαρούλα με παρδαλά φουστάνια και μοσκοσάπουνα κι ένα διπλόφαρδο κρεβάτι με σούστες, και δίπλα μου το θηλυκό γένος.

► Άνθρωπος δεν είμαι; 'Άνθρωπος, πάει να πει στραβός. Έπεσα κι εγώ με τα μούτρα στο λάκκο όπου κι οι μπροστινοί μου. Παντρεύτηκα. Πήρα την κατρακύλα. Έγινα νοικοκύρης, έχτισα σπίτι· έκαμα παιδιά. Βάσανα.
(η κατρακύλα έγινε catastrophe στην αγγλική μετάφραση και στην ταινία)


Περισσότερα του Νίκου Καζαντζάκη στη σελίδα του Γνωμικολογικού:
http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=36


https://facebook.com/gnomikologos?hc_ref=ARSpn2513wWwrkt3lzyMmCu2gpZxcchLVQxgnSpihW2wApHO3_luQGbAVev40HcSfbw&fref=nf&__xts__%5B0%5D=68.ARD_IVnjf-8tg7Hh58FEZupY9-8ZvOk1O7CZnIW8ddJ8v2OzvkYoSgQzNxA97IAj_SiHC6DIU2Gor4JOv8_DjTHh0_SuMbhnDBqOurBM0t6635-sIqw33Z7BuegLzf0TrNn8Na_u1mPUitHAwgK6LRAsGCWfbHcCxjJSuiGVfFedIZ2cxg5T7PrgEPe6c4CfDp3naCnvqcqR_AMuIMtzGDxEEjS_lHSex1CLllhy63FrP8GSI4KJTeWIb_PJNmon7KFZWJW4TuUwT2ZB6Xh2ZBmESkIQPFEM&__tn__=kC-R.


► Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει!




dioskourosnews.com

BECAUSE WE LIKE THE TRUTH

POPULAR POSTS OF ALL TIME

Blog Archive

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. – Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι. // // Happy are the free and free are the brave.