Ελβετία: Η Ομοσπονδιακη Κυβέρνηση “δημοσιοποίησε” τις συμβάσεις εμβολίων – πρακτικά όλα τα καυτά αποσπάσματα είναι μαυρισμένα.

Ελβετία: Η Ομοσπονδιακη Κυβέρνηση “δημοσιοποίησε” τις συμβάσεις εμβολίων – πρακτικά όλα τα καυτά αποσπάσματα είναι μαυρισμένα.

Υπό ποιες συνθήκες προμηθεύτηκε η Ελβετία τα εμβόλια κατά της Covid; Μετά από μακρά περίοδο σιωπής, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποκαλύψει τις συμβάσεις. Πρώτα όμως, τις “μαύρισε” κυριολεκτικά. Ακόμη και η διάρκεια της μυστικότητας παραμένει απόρρητη.

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε μελάνι στον εκτυπωτή σας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτυπώσετε τα έγγραφα που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας (BAG). Πρόκειται για τις συμβάσεις προμήθειας “εμβολίων Covid” που συνήψε το κράτος με διάφορους κατασκευαστές μεταξύ Ιουνίου 2020 και Μαρτίου 2022.

Η εκτύπωση των συμβάσεων θα σας κοστίσει λίγο περισσότερο, όχι τόσο λόγω του σημαντικού όγκου, αλλά κυρίως λόγω του εκτεταμένου “μαυρίσματος”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το BAG έχει καταστήσει ολόκληρες παραγράφους αγνώριστες, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και ολόκληρες σελίδες. Σε μια σύμβαση με την Pfizer, 27 σελίδες στη σειρά ήταν ολοκληρωτικά μαυρισμένες κάτω από τον τίτλο “Specifications”.

Πόσα πλήρωσε η Ελβετία στους κύριους προμηθευτές της Pfizer και Moderna ανά δόση εμβολίου; Πώς ρυθμίζεται η ευθύνη σε περίπτωση παρενεργειών ή άλλων προβλημάτων; Εξαιτίας αυτών και άλλων ερωτημάτων, η αποκάλυψη των συμβάσεων αναμενόταν με αγωνία. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη καχυποψία, όχι μόνο στην Ελβετία, αφού είχαν αναπτύξει το πολυπόθητο εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ.

Γρήγορα δημιουργήθηκαν υποψίες ότι ήθελαν να επωφεληθούν από την “πανδημία”. Το 2021, έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σε διάφορες χώρες που τροφοδότησαν τον σκεπτικισμό. Στην Αλβανία, έγινε λόγος για δεκαετή υποχρέωση τήρησης του απορρήτου. Σε άλλο σημείο, ειπώθηκε ότι τα κράτη αποκλειστικά θα είναι υπεύθυνα για αξιώσεις αποζημίωσης, ενώ οι κατασκευαστές είχαν καλυφθεί για όλα τα ενδεχόμενα.

Πολύπλοκη τιμολόγηση

Τι ισχύει στην Ελβετία; Το υπουργείο υγείας αντιστάθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δημοσίευση των συμβάσεων. Το κύριο επιχείρημά τους ήταν ότι η πανδημία δεν είχε ακόμη τελειώσει και ότι η αποκάλυψη θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη ή ακριβότερη την προμήθεια περαιτέρω εμβολίων. Αρχικά, ο ομοσπονδιακός υπεύθυνος τύπου συμφώνησε με αυτή την άποψη, γι’ αυτό και άφησε το BAG να κάνει ότι θέλει, αποκρύπτοντας τα στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2022, ωστόσο, είδε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή- τάχθηκε υπέρ της πρόσβασης του κοινού στις συμβάσεις.

Τελικά, την Τετάρτη, το BAG δημοσίευσε τα έγγραφα. Αλλά όχι με τον τρόπο που θα μπορούσαν να φανταστούν οι δημοσιογράφοι και οι δικηγόροι που ζήτησαν τη δημοσίευση. Οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες έπεσαν θύμα “διαγραφής”. Οι συμβάσεις με τη Moderna και την Pfizer δεν περιέχουν καμία πληροφορία σχετικά με τις τιμές. Οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την “έκτακτη κατάσταση”. Ωστόσο, είναι γνωστό από τους κρατικούς λογαριασμούς ότι το κράτος είχε δαπανήσει ήδη συνολικά 830 εκατομμύρια φράγκα για εμβόλια το 2020 και το 2021.

Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν την πολύπλοκη δομή τιμολόγησης, η οποία είναι εμφανής στις συμβάσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν αποσιωπηθεί. Από αυτό φαίνεται ότι η “πανδημία” ανάγκασε τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν δημιουργικές λύσεις όχι μόνο στην ανάπτυξη και την αδειοδότηση, αλλά και στην προμήθεια. Εξάλλου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπρεπε να αγοράσει “εμβόλια” όταν ήταν ακόμη εντελώς ασαφές αν και πότε θα έπαιρναν ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, η μυστικότητα που περιβάλλει τις τιμές είναι ασυνήθιστη, ιδίως ενόψει των σημερινών απαιτήσεων για διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αβεβαιότητες σχετικά με τα εμβόλια

Ο “μαρκαδόρος” χρησιμοποιήθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα του ποιος έχει την ευθύνη. Ωστόσο, υπάρχει ένα χωρίο στην κύρια σύμβαση της Pfizer που δίνει μια ιδέα για το πώς είναι πιθανό να ρυθμιστούν τα ζητήματα της αποζημίωσης και της ευθύνης. Ως αγοραστής, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι γνωρίζει πόσο “γρήγορα” αναπτύχθηκε το εμβόλιο ενόψει της έκτακτης ανάγκης. Αναγνωρίζει επίσης ότι κατά τη σύναψη της σύμβασης δεν υπήρχε σαφήνεια όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνέχεια 
πηγη

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

POPULAR POSTS OF ALL TIME

Blog Archive

Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. – Ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι. // // Happy are the free and free are the brave.